« vorige | volgende »
Schiet mij maar lekDit is de elfde en meest recente editie van 'Useful photography', een fotomagazinereeks uitgegeven door KesselsKramer met samengestelde foto's door onder andere meester foto-verzamelaars Hans Aarsman en Erik Kessels. Wat alle edities van 'Useful photography' gemeen hebben is dat de foto's gemaakt of verzameld zijn met een nuttigheidsfunctie. Zo gaat de derde editie uitsluitend over (pas)foto's van vermiste mensen die gegeven werden aan de National Missing Persons Helpline (NMPH), of gaat Useful Photography #5 over Bull Lord Lily, een stier die net als alle andere fokstieren, meerdere keren in zijn leven op precies dezelfde manier werd vastgelegd om fokkers van Lily's 'dek-kwaliteit' te overtuigen. 

Useful Photography #11 is een verzameling schietbaan targets van de afgelopen eeuw. Het zijn portretten in kleur en zwart wit van onder andere Hell's Angels met herdershonden, 'The Dirty Dozen' (Arafat, Al-Gaddafi, Castro, Stalin, Milosevic, Ahmadinejad, Bin Laden, Amin, Chavez, Kim, Hussein en Hitler, niet één Amerikaan), maar ook van drive by shootings, kinderen in klaslokalen met automatische pistolen, vrouwen met in hun hand een fles drank en een pistool terwijl ze de slijterij overvallen en mannen die in schamele keukens hun vrouw bij de keel grijpen en een wapen op diens vertrokken gezicht zetten.


De foto's zijn duidelijk set-up. Onderaan de beelden staan in vele gevallen de letters 'LET', dat staat voor 'Law Enforcement Targets, Inc.', wat je zou kunnen vertalen als 'Rechtshandhaving doel'. Dit doet vermoeden dat de foto's enkel worden gebruikt door mensen die het recht, de publieke moraal, handhaven, echter de site van 'Law Enforcement Targets, Inc targeting for a safer America' richt zich met hun schietdoelwitten op 'military, government agencies, law enforcement, gun clubs and shooting enthusiasts'. Naast doelwitten van onder andere papier en staal biedt de site pistoolreiniger aan voor gereduceerd bedrag. Iedereen die wil kan zijn schutterskwaliteiten verbeteren door te oefenen op een papieren neger met een pistool.

Naast dat Useful Photoraphy #11 ons een bijzonder overzicht geeft wat de Amerikaan in de afgelopen decennia angst inboezemd (Zo zijn de 'victems' ogenschijnlijk steeds jonger, gekleurder en beschikken zo over een steeds groter of geautomatiseerder wapen) roept het telkens weer de vraag op: zijn de wapenbezitters op zoek naar bescherming of trainen ze voor de aanval? Heeft wapenbezit wel als resultaat het beschermen van de vrijheid van het individu en vooral: ontstaat er zo een 'Safer America'? Waarom worden na de zoveelste schoolshooting de veiligheidsplannen en de vluchtroutes verscherpt en gaat de discussie over 'of de conciërge het niet had kunnen voorkomen als ook hij een wapen had gehad?' Hebben alle 47% van de huishoudens in Amerika die een wapen bezitten het juiste motief?

Ik moet denken aan het boek dat deze zomer in mijn rugzak zat: 'Reizen zonder John' over de Verenigde Staten (Geert Mak) en waarom dit vrije land zo moeilijk te besturen is. Vanwaar elke gemeenschappelijke sociale keus, of die nou gaat om een sterk zorgstelsel, het reguleren van het bankwezen of het aan banden leggen van de wapenwet altijd weer wordt geblokt door lobbyisten uit diezelfde sectoren. Al kijkend in lopen van de verschillende geweren bekruipt mij een gevoel van absurditeit. Het idee dat ik mijn kogelmagazijn leeg schiet op een man met een clownsmasker en een honkbalknuppel geeft mij geenszins rust in de nacht noch de illusie dat ik mijn natie kan beschermen.

| | | tag - Wieke ten Cate, Useful photography, Erik Kessels | laat een reactie achter
Plaats een reactie
Je email zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *