« vorige | volgende »
De zevende hemelNog maar zeven dagen en zeven nachten en dan is mister Motley in de zevende hemel. Nog (z)even en dan zal de zon met volle geweld door de wolken heen breken en zal er een hele nieuwe wereld voor hem opengaan. We gingen alvast op zoek naar een stukje paradijs op aarde om hem het wachten iets gemakkelijker te maken, en doorzochten de kunst op het getal zeven, in de Bijbel het getal van de volheid of volmaaktheid. Zo vonden we heel toepasselijk bijvoorbeeld een bronzen beeld van Jan Fabre: 'Searching for Utopia'. Het staat op het strand van Nieuwpoort en is zeven meter lang, vijf meter breed en drie meter hoog. Bovenop de reuzenschildpad zit Jan Fabre zelf. 

Marina Abramovic, bekend van haar heftige body-art en langdurige, soms levensgevaarlijke, performances voerde in het Guggenheim New York in 2005, vijf performancehits opnieuw uit in 'Seven Easy Pieces': 'Body Pressure' (1975) van Bruce Nauman, 'Action Pants: Genital Panic' (1969) van Valie Export, 'Seedbed' (1972) van Vito Acconci, 'How to Explain Pictures to a Dead Hare' (1965) van Joseph Beuys en 'The Conditioning' (1973) van Gina Pane. Op de zesde dag herhaalde ze 'Lips of Thomas' (1975) van zichzelf en de laatste dag deed ze een nieuwe. Zeven dagen lang een andere performance, die elke keer zeven uur duurde. Abramovic onderzoekt met 'Seven Easy Pieces' de mogelijkheden van het herhalen en conserveren van een kunstvorm die tijdelijk van aard is. Kopiëren om de performancehits van toen een (betere) plek in de kunstgeschiedenis van nu te geven.In het boek 'The Seven Spiritual Laws of Success: A Pocketbook Guide to Fulfilling Your Dreams', biedt de schrijver Deepak Chopra een levens veranderend perspectief op het bereiken van succes. Op basis van natuurlijke wetten doorbreekt dit boek de mythe dat succes het resultaat van hard werken, veeleisende plannen, of een gedreven ambitie is. Volgens Chopra moeten we eerst onze ware aard begrijpen zodat we kunnen leren om te leven in harmonie met de natuurlijke wetten, wat zorgt voor een goed welzijn, een goede gezondheid, bevredigende relaties, energie en enthousiasme voor het leven. Daarom vulde de schrijver dit boek met tijdloze wijsheid en praktische stappen die je helpen om je dromen waar te maken.


In de Middeleeuwen werden door kunstenaars in ziekenzalen voorstellingen aangebracht waaruit patiënten die er verzorgd werden hoop en kracht konden putten. 'De zeven werken van barmhartigheid', waarmee men aan de Christelijke plicht werd herinnerd om zieken en armen te verzorgen, was een geliefd en veelvuldig verbeeld thema in zorginstellingen. Naast dergelijke schilderingen zijn er diverse altaarstukken van heiligen, die met ziekte en genezing werden geassocieerd, bewaard gebleven: de stille getuigen van deze periode.


De Meester van Alkmaar, De zeven werken van barmhartigheid, 1504

De Japanse fotograaf Seiichi Furuya heeft zijn vrouw vanaf de eerste dag dat hij haar zag, gefotografeerd. Dat heeft hij zeven jaar lang consequent gedaan, totdat ze in 1985 wanhopige door een psychische ziekte zelfmoord pleegde door van een hoog flatgebouw in het toenmalige Oost-Berlijn te springen. Meer dan 250 foto’s van haar heeft hij opgenomen in het boek 'Christine Furuya Gössler Mémoires, 1978- 1985', dat in 1996 verscheen.

Seiichi Furuya, Christine Furuya Gössler Mémoires: 1978- 1985, 1996

In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over het water. God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht. God zag dat het licht goed was, en hij scheidde het licht van de duisternis; het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht. Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag... (Genesis 1, vers 1 t/m 5)
...Zo werden de hemel en de aarde in al hun rijkdom voltooid. Op de zevende dag had God zijn werk voltooid, op die dag rustte hij van het werk dat hij gedaan had. God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig, want op die dag rustte hij van heel zijn scheppingswerk. (Genesis 2, vers 1 t/m 3)

Michelangelo, De schepping van Adam, Onderdeel van het fresco op het gewelf van de Sixtijnse Kapel, Vaticaanstad, 1511

Een aantal 'bijzondere' parodieën op en nabootsingen van 'De schepping van Adam' van Michelangelo:
In Nederland kennen we het spelletje '7 minutes in heaven' helaas niet echt, maar in Amerika is het een begrip op tienerfeestjes. Je wordt met iemand de kast in gestuurd waar je 7 minuten moet blijven zitten. Het doel ervan, als je pubers een beetje kent, is natuurlijk een flinke zoenpartij. Komiek Mike O'Brien had het briljante idee om van dat concept een interview serie te maken vol met gekke vragen, improvisatietoneel en een flinke smooch aan het einde. In het onderstaande filmpje was Olivia Wilde te gast.'De zeven samoerai' (Shichinin no samurai) is een Japanse film uit 1954 van regisseur Akira Kurosawa. De film is een klassieker en wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke films ooit gemaakt. Hij diende als basis voor verscheidene andere films. Er wordt in andere films ook regelmatig verwezen naar deze filmklassieker. De film werd en wordt nog steeds geprezen door zowel het grote publiek als filmkenners.

Akira Kurosawa, Seven Samurai,1954, trailer


Akira Kurosawa, Seven Samurai,1954, filmposter

De 'Shichi Fukujin' zijn zeven goden uit de Japanse mythologie. Japanners gaan in de eerste week na nieuwjaar op bedevaart: ze bezoeken 7 schrijnen die toegewijd zijn aan de 7 goden van het geluk. Ze hebben deze naam gekregen omdat de mensen er gelukkig van worden als ze er naar kijken.
De zeven goden van geluk zijn:

1. Hotei, de dikke god van overvloed en een goede gezondheid
2. Jurōjin, god van het lange leven
3. Fukurokuju, god van de blijdschap
4. Bishamonten, god van de krijgers
5. Benzaiten, godin van de wijsheid en de kunsten
6. Daikokuten, god van de rijkdom en handel
7. Ebisu, god van de visserij

De 7 goden van geluk, bij de Tokyo Daibutsu, Volgorde: Jurojin, Fukurokuju, Benzaiten, Bishamonten, Hotei , Daikokuten, Ebisu

Zeven poppen van de 7 goden van geluk, ze zijn te verzamelen tijdens een bedevaartstocht, elk met een geluksvoorspelling van binnen


Een gewoon huis is eigenlijk een soort stenen doos om in te wonen, het is de hoes die je verder zelf in mag richten. Waarom heeft iedereen dan toch eenzelfde interieur van woonkamer, keuken en slaapkamers? - Mr. Motley nummer zeven had als titel 'Wonen en Wonen'.


| | | laat een reactie achter
Plaats een reactie
Je email zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *