« vorige | volgende »
De kracht van 8


Buslijn 8 naar Acht op station Eindhoven

Over acht dagen lanceert mister Motley zijn nieuwe website. We tellen de dagen af... Zo is het kerkdorp Acht een dorp volledig ingeklemd tussen de Rijksweg 2 en Eindhoven: het behoort tot stadsdeel Woensel. Acht is per openbaar vervoer te bereiken met buslijn 8. 

Nadya Suleman had al zes kinderen, maar ze wilde graag “nog een meisje.” Dat is gelukt, zij het dat ze er met de implantatie van zes embryo’s twee dochters en zes zonen bij heeft gekregen: In januari 2009 beviel zij van een achtling! Ze wordt dan ook 'octomom' genoemd en haalde alle internationale kranten en TV.


‘Maman’, een dertig meter hoge zwarte spin,rust op acht fijngebouwde, tengere poten. De naam van het gigantische werk verraadt reeds de bedoeling: ‘Maman’, de zwangere spin, wordt gezien als moeder, symbool van bescherming en geborgenheid en niet als griezelobject. De kunstenares, Louise Bourgeois, vergelijkt haar moeder met een spin, ze was intelligent, geduldig en steeds in de weer met draden om antieke tapijten te restaureren.

Louise Bourgeois, Maman

EIGHT magazine is een tijdschrift voor de hedendaagse kunst. Elk nummer bestaat uit acht pagina's en heeft een specifiek thema, waarvoor acht kunstenaars worden uitgenodigd om een exclusief kunstwerk te maken . Deze kunstwerken worden op de volledige pagina gedrukt zodat het alle aandacht krijgt.'De Grote 8' zijn kunstenaars Berend Ouwerling, Daniel Hageman, Geert Broertjes, Koen Baars, Merijn Kavelaars, Steve Mensink, Jaimy Van Leur en Ruben Wijnstok die geïnteresseerd zijn in elkaars disciplines. Ieder met z'n eigen achtergrond, geschoold of ongeschoold. Door de diversiteit van de kunstenaars worden er schitterende samenwerkingsverbanden gevormd binnen deze uitgesproken groep.
Liefde, romantiek en gedichten gaan van oudsher hand in hand. In films, boeken en vooral muziek is de liefde een belangrijk thema, anders dan in de beeldende kunst. De liefde laat zich in de beeldende kunst niet gemakkelijk herkennen. Vaak is het de schijn die bedriegt. - Mister Motley issue #8 ging over 'De jacht naar liefde'.


De film '8 1/2' (1963) is een zeer autobiografische film die gemaakt is door Federico Fellini, waarin duidelijk zijn onzekerheid en angst naar voren komt vanwege zijn eerdere successen. Het verhaal: 'De regisseur Guido probeert te relaxen na zijn laatste hitfilm. Hij krijgt echter geen rust, aangezien de mensen met wie hij in het verleden gewerkt heeft constant op zoek zijn naar nieuw werk. Hij worstelt met zijn geweten, maar het lukt maar niet om een nieuw idee te verzinnen. Terwijl hij aan het nadenken is, begint hij herinneringen op te halen aan belangrijke gebeurtenissen in zijn leven.'

Federico Fellini, 8 1/2, 1963, eerste scène


Federico Fellini, 8 1/2, 1963, film poster

In 8 v.C. stierf Gaius Cilnius Maecenas, een Romeins staatsman en kunstbeschermer tijdens het keizerschap van Augustus aan wie we het woord 'mecenas' als 'beschermer en sponsor van de kunst' te danken hebben.

Gaius Cilnius Maecenas (70 v.Chr. - 8 v.Chr.)

Op 8 augustus (08-08) van het jaar 1876 ontvangt Thomas Edison patent op zijn uitvinding van de 'mimeograph', een drukpers die werkt door middel van stencils. Workshop Knust, onderdeel van Extrapool in Nijmegen, is één van de weinige plaatsen waar je de stenciltechniek nog in praktijk kunt brengen.

Workshop Knust

| | | tag - broche, motley | laat een reactie achter
Plaats een reactie
Je email zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *