« vorige | volgende »
Eindexamen Minerva Groningen


Het is alweer een tijdje geleden, maar hier toch nog de beelden van de eindexamenexpositie in Groningen. Kie Ellens, curator openingstentoonstelling van het Fries Museum, stelde voor ons een selectie samen.

Marjet Zwaans

Het is een ‘sterk’ jaar; goed werk en weinig epigonen.

Terwijl het signaal voor het sluiten van de eindexamenpresentatie van Minerva klinkt, wordt ik nog snel uitgenodigd om het werk van Marjet Zwaans te bekijken. Ze heeft een kleine en lastige ruimte (trapje op) uitgekozen voor haar installatie. 

Haar (eindexamencatalogus)kaart is een werk op zich. ‘Wat neem je waar of wat neem je aan voor waar’ is de tekst op de achterkant (mooie dubbeling).

Marjet Zwaans

Het stuk muur dat je in het midden van de afbeelding ziet is een foto, als behang op de bestaande muur geplakt. Het lijkt alsof je door het gebouw heen kijkt. Hij klopt vanaf het punt waar je hem ziet (maar hoe heeft ze dan de foto zo kunnen maken dat het toch klopt terwijl de muur in de weg heeft moeten staan?).

Marjet Zwaans

Er is wel eerder met dergelijke illusies gespeeld, maar wat mij overtuigde van de kwaliteit van haar werk was een kunstenaarsboek (# 132). Ook hier probeert ze een foto de werkelijkheid te laten overlappen. In het grote aantal pogingen wordt het een zoeken naar het juiste licht.

Marieke de Ruig

Marieke de Ruig laat minimale foto’s zien. Sterke serie.
Als ik naar de rest van haar werk kijk is ze breed ontwikkeld. Het werk kan veel kanten opgaan (dat is in dit geval positief). Al vroeg een veelzijdig oeuvre.

Laura Bolscher

Laura Bolscher heeft de Klaas Dijkstra Academie prijs gewonnen en daarnaast heeft ze ook de aanmoedigingsprijs gekregen. Meer dan enthousiast staat ze bij haar eigen werk.

Laura Bolscher

Voor de tentoonstelling maakte ze de installatie die in alle onderdelen een reactie op de omgeving is. Met kleine en simpele acties heb je als bezoeker invloed op de installatie en schakel je tussen het werk en in het gebouw aanwezige details zoals het bordje ‘nooduitgang’. Geef deze kunstenaar een goeie plek om nog een tijd in alle rust (voor zover dat bij haar mogelijk is) het werk door te ontwikkelen. Ik kijk er naar uit.

Bas Leegstra

Een aantal studenten reflecteert op hun relatie tot de rest van de wereld. Hoe geef je een eigen plek vorm en wat heb je allemaal nodig. Bas Leegstra ontwikkelde een autarkische woonmodule. Hij probeerde hem enkele dagen uit in een natuurgebied in Friesland.

Hanneke Everts

Hanneke Everts is daarnaast ook nog één van de studenten die meerdere opleidingen doen of hebben gedaan. Haar fascinatie voor biologie is voelbaar in haar werk. De onderzoeksvraag in haar werk: 'Wat als de mens tot fotosynthese in staat is?' Ook ’s nachts moeten we beschenen worden.

Laura Minder

Een houten ledikant met groene planten erin verwordt niet tot alleen een mooi object. Laura Minder gaf het zorgvuldig gemaakte bed een heel ruim ietwat schuin vloeroppervlak. De vloer bouwde ze om één van de aanwezige pilaren heen. De ruimte wordt belangrijk en lichamelijk voelbaar gemaakt. Daarmee bereikt ze wat ze zegt te willen, namelijk ‘een soort rust' te creëren, zoals ze zelf zegt. Onthaasten om beter te kunnen ervaren.

Jimi Kleinbruinink

Er wordt ook nog echt gebeeldhouwd. Jimi Kleinbruinink laat grote aanstekelijk enthousiaste torens van gebouwen zien. Het plezier van het maken straalt van dit eigenwijze werk af. De huisjes zorgen er voor dat je makkelijk een ingang tot het werk vindt.

Jelte van Lente

Op eenzelfde ‘klassieke’ manier is Jelte van Lente met tekenen bezig. Elke dag maakt hij kleine notities. Deze kleine werkjes laten zich het best in een groepje zien. Naast deze serie tekeningen liet hij ook een groep grote uitgeknipte figuren zien die hij speciaal voor deze ruimte maakte.

Jelte van Lente

Eén ruime zaal is ingericht voor een drietal video’s van Lotte Middendorp waarvan één uit een dubbele projectie bestaat. Het werk Spegel yn spegel (Fries voor een spiegel in een spiegel) ontstond naar aanleiding van een werk in de tentoonstelling Nordic Art in het Groninger Museum (Vilhelm Hammershi: 'Interior with Young Woman seen from behind').

Lotte Middendorp

We zien een vrouw voor een kastje staan en op het kastje een ronde spiegel en een bolle vaas. In de spiegel zien we een tweede vrouw die serviesgoed staat af te wassen. Verder gebeurt er niets. Het is een toestand, een staat van zijn, meer dat dan een narratief werk.

De dubbele projectie ‘Zusjes’ sluit er mooi bij aan. Werk waaruit een verwondering om -en nieuwsgierigheid naar wie we zijn. Mooi verstild werk.

| | | tag - Eindexamens, Academie Minerva | laat een reactie achter
Plaats een reactie
Je email zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *