« vorige | volgende »
Kom binnen en ik sluit je op met mijn gedachten.
Negen studenten van de theateropleiding uit Utrecht maakten beeldende kunst en laten nu de resultaten zien in een officiële galerie. Aanvankelijk was het idee dat ze het werk van de drie kunstenaars Sarah Carlier, Pierre Derks en Nadine Stijns zouden bestuderen en daar hun eigen wijze op zouden reflecteren. Al doende liep het anders, ze werden aangemoedigd om hun eigen thema’s te onderzoeken, hun persoonlijke leven bij kop en staart beet te pakken. Na de blinde paniek en flinke onzekerheid beseften ze dat als het zou lukken om allerlei beperkende ideeën en gedachten over boord te kiepen een weldadige vrijheid hen moed in zou blazen. Het resultaat van deze ontmoeting tussen student en kunstenaar en tussen verschillende kunstdisciplines is dit weekend te zien.  


Op een muur staan lange zinnen, soms eindigend in kleine blokjes waarin woorden verschillende mogelijkheden aangeven. Een soort dagboekachtig verslag van een blokkade in mooie roze zinnen op de muur. Een soort systematische tekening van woorden.
‘Het gaat over alles wat ik moest van mezelf, de kunst moest ergens over gaan, maar waarover? Mijn hoofd dreinde maar door, al die gedachten, dat lijkt wel oneindig, en chaotisch. Op gegeven moment besefte ik dat wat zich op dit moment aandiende onderwerp van mijn werk zou kunnen zijn.’ zegt Sanne Heijnis. Niet gek om het gewoon heel dichtbij te zoeken, een allesverlammende blokkade te lijf te gaan door dat tot thema te maken.
Charlotte Cosemans hing haar lange tekening als een cirkel in de ruimte op. Als bezoeker sta je in de cirkel en kun je niet ontsnappen. ‘Ik zeg liever niets dan te veel’ lees je dan, en als je je omdraait zie je chaotische witte verfstreken en verderop netjes geordende zinnen, voorwerpen, geknipt en geplakt.
Ze heeft een eigen ruimte gekaapt in de galerie: kom binnen en ik sluit je op met mijn gedachten.


Nina van der Mark pakte een filmcamera en ging in gesprek met haar moeder. De plaats Den Haag bleek een trigger te zijn voor verhalen uit haar moeders jeugd waar haar dochter geen weet van had. Een kleine projectie valt binnen de grote projectie, haar moeder kijkt je aan en vertelt. In een prachtige serie foto’s zit //op stoep voor een huis, foto na foto. Alles wordt zo met elkaar verbonden in een dapper en intens project.


Tussen de witte tegels van wasruimte van de toiletten hangen koptelefoons naar beneden. Linde Baaijens zingt, eigen teksten, op de achtergrond hoor je pratende mensen rinkelende glazen, geroezemoes, een projectie van mensen onder de douche. Intimiteiten. ’Ik ben jaloers op onze jassen, zo verstrengeld in elkaar.’


Zo gebruiken de theatermakers hun achtergrond om te komen tot nieuwe vormen, intiemere presentaties, tot beeldende kunst. Tosca de Jong is schrijfster en zij leest een verhaal voor: op zoek naar autonomie. ‘ik wil weten waar die ander ophoudt en ik begin.’ ‘Een leven voor denkers.’
Vanuit haar eigen discipline gaat ze nu stappen verder, een intense, indringende performance waar ik zo in word meegevoerd dat ik de groep van veertig bezoekers niet hoor binnenkomen. Nee ik hoor zinnen als ‘Kleuters zijn erg goede nee zeggers.’


In het werk Afscheid van Holysloot vraagt Leanne Vandenbussche bezoekers om een klein vlaggetje uit te kiezen en hiermee te zwaaien voor een grote foto van een mooi stil huis ergens midden in het groen. De ouders van Leanne gaan scheiden en het huis waarvan ze elk hoekje kent wordt verkocht. Dat is definitief.

Nog te zien op zaterdag 9 en zondag 10 maart tussen 12.00 en 17.00 uur
LhGWR | Liefhertje en De Grote Witte Reus
Stationsweg 137 | 2515 BM | Den Haag

Een project van Anton Spruit en Marsel Loermans
de foto van het werk van Nina van der Mark is gemaakt door Marsel Loermans

| | | tag - Sanne Heijnis , Tosca de Jong, Charlotte Cosemans , Nadine Stijns | 1 reactie
mary janse | 10 maart 2013 12:45

een groot gevoel van lekker puh, mijn prachtige dochter zittend op mijn stoepje met bijna letterlijk de wereld aan haar voeten. hoe groot de tegenstelling is (ik als klein meisje zitend op mijn stukje hemel en proberend de hel te vermijden) het grote gevoel van lekker puh, beating the odds daar kan niets tegen op!!!

Plaats een reactie
Je email zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *