« vorige
Tentoonstelling ‘To The Reader’ op Impakt Festival 2013To the reader

Impakt Festival 2013: Capitalism Catch-22 presenteert de tentoonstelling ‘To The Reader’,samengesteld door curator Benjamin Fallon (GB). De expositie gaat uit van het idee dat kapitalisme vooral een sociaal verband is dat ons gedrag bepaalt. In plaats van het kapitalisme van een veilige afstand te analyseren, kiest Fallon ervoor om het systeem van binnenuit in kaart te brengen. De tentoonstelling is te zien van 18 oktober t/m 3 november in BAK, basis voor actuele kunst in Utrecht. 

Met de overtuiging dat een lichtheid in benadering essentieel is bij complexe zaken, bevat de tentoonstelling naast de nodige informatiedichtheid ook een zekere mate van humor. ‘To The Reader' onderzoekt met nieuw en bestaand werk belangrijke momenten uit onze geschiedenis, reflecteert op hun maatschappelijke invloed en werpt een blik op de toekomst. Met: Liam Gillick, Capital Reading Group, The Bureau of Melodramatic Research en de 'Noodle Bar' van Paul Sullivan/Static Gallery.

In ‘To The Reader’ lopen drie nauw samenhangende thema’s als een rode draad door de expositie heen. Als eerste is er arbeid als vorm waarin kapitalisme het sterkst tot uiting komt in ons dagelijkse leven. Een tweede thema is het imagomanagement van kapitaal, wat onlangs werd beschreven door John Russell, een kunstenaar die ook exposeert in de tentoonstelling. Het derde thema is de continue druk om jezelf te bewijzen en je individuele onafhankelijkheid te moeten handhaven. Dit is een gevoel dat het kapitalisme opgedrongen wordt, door het consequente ontkennen van onderlinge sociale verbondenheid.


Festival Programma

Het programma van Capitalism Catch-22 laat een andere kant van het kapitalisme zien dan de clichématige en gangbare visies. De festivalcuratoren delen in hun programmering de visie dat we zelf een onontkoombaar onderdeel zijn van het economische, sociale en ideologische systeem dat door het
kapitalisme wordt bepaald. De problemen van het systeem worden tijdens het festival van binnenuit bestudeerd in plaats van met een gemakkelijke beschuldigende vinger naar andere partijen te wijzen. In de vorm van lezingen, beeldende kunst en filmprogramma's, kijkt Impakt naar het verleden, het heden, maar ook naar de toekomst van het kapitalisme en naar mogelijke alternatieven.

Naast de tentoonstelling ‘To The Reader’, biedt het festival ook het uitgebreide filmprogramma ‘Crude Economy’ samengesteld curator Florian Wüst (DE). Het Amsterdamse collectief Monnik (NL) heeft het programma ‘Work Songs’ samengesteld met presentaties, workshops en debat. Capitalism Catch-22 laat een andere kant van het kapitalisme zien en gaat daarbij voorbij aan de clichématige en gangbare visies. De problemen van het systeem worden tijdens het festival van binnenuit bestudeerd in plaats van met een gemakkelijke beschuldigende vinger naar andere partijen te wijzen. Naast het Capitalism Catch-22 programma laat Impakt jaarlijks een overzicht zien van de meest opmerkelijke video- en mediakunst, met Panorama Events en Screenings.| | | tag - expositie, Work Songs, Crude Economy, Capitalism Catch-22, Benjamin Fallon, To The Reader, Impakt, festival