« vorige | volgende »
KadS 2013: Een culturele manifestatie in de Schinkelbuurt


Sarah van Sonsbeeck

Soledad Senlle Art Foundation organiseert dit najaar de tweede editie van de kunstmanifestatie KadS (Kunst aan de Schinkel)in Amsterdam Zuid. Initiator Marisol Ferradás selecteerde, in nauwe samenwerking met tentoonstellingsmaker Christine van den Bergh, negen hedendaagse kunstenaars uit binnen– en buitenland. De kunstenaars interveniëren vanuit verschillende disciplines in de Schinkelbuurt en maken nieuw werk in de openbare ruimte. De artistieke ingrepen verwijzen naar actuele maatschappelijke ontwikkelingen zoals de commercialisering van de openbare ruimte. Ze bieden het publiek een andere kijk op de dagelijkse realiteit met als centrale vraagstelling ‘Hoe publiek is de publieke ruimte en welke rol vervult kunst in de openbare ruimte én in onze samenleving?’  


Greg Streak

In tegenstelling tot de eerste editie van KadS, waar de schoonheid en historie van deze onbekende Amsterdamse buurt centraal stonden, ligt dit jaar de nadruk op het commerciële en chaotische centrum van de Schinkelbuurt, de Zeilstraat en het Hoofddorpplein. Interactie met het publiek is een belangrijk onderdeel van de manifestatie, zo kunnen installaties betreden worden en wordt de bezoeker gevraagd een bijdragen te leveren aan verschillende kunstwerken.
Voor het project 'Municipality of Silence' installeert Sarah van Sonsbeeck in de Zeilstraat een gemeentebankje bedekt met 22 karaats bladgoud. Het gouden bankje komt te staan voor een goud inkoopwinkel in de Zeilstraat. Voorbijgangers worden uitgenodigd (een boodschap) in het bankje te krassen en op die manier een beetje goud mee te nemen.
De Japanse kunstenares Sachi Miyachi bouwt voor KadS 'The Hut – A quiet wedge'. Het is een geluidsdicht stilte huis geplaatst op de rotonde van het drukke verkeerspunt Hoofddorpplein. De hut dient als schuilplaats voor bezoekers om zich te onttrekken aan de stad, de drukte en de menigte.
De problematiek van leegstand is overal ter wereld actueel, zo ook in de Schinkelbuurt. De Zuid Afrikaanse kunstenaar Greg Streak speelt hier op in met zijn sculptuur 'te huur: overblijfselen van de cash cow'. Streak plaatst een grote koeienkop bekleed met 5 eurobiljetten in een leegstaand winkelpand. De cash cow is een metafoor voor de melkkoe. Het werk verbeeldt dat de eindeloze geldstroom, de cash cow, er niet meer is. Wat over blijft, is het hoofd van de koe, dat te huur is.


Sachi Miyachi

Aan KadS 2013 werken mee: Jacqueline Dauriac (FR), Emilie Faïf (FR), Yasmijn Karhof (NL), Sachi Miyachi (JP), Marike Schuurman (NL), Sarah van Sonsbeeck (NL), Greg Streak (ZA) en het duo Thijs de Zeeuw en Pieter Alexander Lefebvre (NL). Soledad Senlle Art Foundation fungeert als centraal punt van de manifestatie. Hier zullen rondleidingen, lezingen en educatieve programma’s georganiseerd worden.

Hester Oerlemans


Foto's Sarah van Sonsbeeck en Sachi Miyachi: G.J. van Rooij
Foto's Greg Streak: Andrew Griffin

| | | tag - Greg Streak, Sachi Miyachi, Sarah van Sonsbeeck, Marisol Ferradás, Christine van den Bergh, Kunst aan de Schinkel, KadS 2013, Een culturele manifestatie, Schinkelbuurt, Soledad Senlle Art Foundation | laat een reactie achter
Plaats een reactie
Je email zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *