« vorige | volgende »
Me, My Flesh and IHeb je er weleens over nagedacht of er swing zit in je DNA? Kunstenaar Elena Beelaerts wel. In samenwerking met genetica en psycholoog Prof. Daniëlle Postuma laat ze haar erfelijk materiaal analyseren. De genenkaart die uit dat onderzoek voortkomt, behandelt ze als een muziekpartituur. Tijdens het eenmalige kunstevenement Me, Myself and I beleeft deze chromosomatische compositie haar première in Trouw. 

Elena Beelaerts: "Wat is je lichaam eigenlijk? Schuilt je ziel in je cellen? Of is je lijf slechts een transportmiddel, je ‘broeder ezel’,zoals Fransiscus van Assisi gekscherend zei? Wie of wat ben je? Maakt het verschil als je weet dat je voor 70% procent uit water bestaat, en dat je genetisch nauwelijks verschilt van een fruitvlieg of een ringworm?"

Me, My Flesh and I gaat niet alleen over de verklanking van genen. Deze vierde editie van Paleisje voor Volksvlijt is een live musical experiment over het lichaam anno 2013. Wat is een live musical experiment? Moeilijk te zeggen, want een experiment is per definitie iets nieuws. Dit willen kunstenaars Elena Beelaerts en Floris Tilanus van denk-, doe- en maaktank Paleisje voor Volksvlijt erover kwijt: "We fuseren al het feestelijke, dramatische en beweeglijke van een musical met de duizelingwekkende feiten en hypothesen van de wetenschap, en versmelten dat weer met de verbeelding en poëzie van de kunst. De avond is een echt experiment; samen met musici, dansers en wetenschappers zijn we druk bezig met voorbereiden en oefenen, maar uiteindelijk komt alles voor het eerst samen op de avond zelf."

Een paar ingrediënten van de onvoorspelbare avond mogen we wel verklappen. Een stem zonder lichaam neemt je mee op een zoektocht naar de wonderbaarlijke materie waar wij uit bestaan. Er valt te genieten van een mix van anatomieles, tapdans, human beatbox, Mozart, Zappa, de Transgenderballade, maar ook van interviews met een bodybuildende psychiater, een rock ‘n roll begrafenisondernemer en een blinde masseur.


Beeldend werk van Elena Beelaerts

Voor meer informatie, bekijk de website.

| | | tag - Kunstenaar Elena Beelaerts, Paleisje voor Volksvlijt, live musical experiment over het lichaam, Me, My Flesh and I | laat een reactie achter
Plaats een reactie
Je email zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *