ARCHIEF

De jacht naar liefde

Inleiding
Verliefd zijn, iets mooiers is er niet: de macaroni smaakt lekkerder, de goudvissen zwemmen harder en de lucht is blauwer.
Eigenlijk willen we het liefste altijd op de trampoline van de liefde springen. Hoger en hoger en nog hoger. In films, boeken en vooral muziek staat de liefde centraal. Behalve in de beeldende kunst, daar zijn de werken over de liefde slechts mondjesmaat voorhanden. Maar het is hier mogelijk dat de schijn bedriegt. Zo baseerde Marcel Duchamp, de kunstenaar van de gortdroge ready mades, bijna al zijn werken op een geliefde. Maar zijn werk kent vele lagen en de liefde laat zich er niet makkelijk in herkennen. In de kunst is de boodschap over de liefde dikwijls goed weggestopt.
?Ze hadden hun eigen vocabulaire ontwikkeld om de dingen te benoemen. Een tweepersoonsvocabulaire. Niemand anders zou hen ooit kunnen begrijpen. Het was gebaseerd op alles wat ze ooit samen hadden meegemaakt. Kon liefde iets anders zijn dan samen kijken naar de dingen?? (Oscar van den Boogaard). Misschien worden veel kunstwerken over de liefde verteld in die eigen taal, ze vertellen iets over de liefde als een geheime boodschap, alleen de geliefde voor wie het bedoeld is, herkent het.
Het ultieme liefdesbeeld hebben we niet gevonden. Wel veel harten, veel portretten van de geliefde en veel teksten. Veel verhalen ook. Zo ging ik eens naar de opening van een tentoonstelling en de deur bleek gesloten. Ik hoorde dat de kunstenaar te verliefd was om te kunnen werken. Voor dit nummer belde ik hem en helaas, het bleek niet te kloppen. Het was ook te mooi om waar te zijn. De roes kan heftig zijn, maar er zijn grenzen.
Wat ooit het ultieme liefdeswerk had moeten worden, The Great Love Walk* van Marina Abramovic en Ulay eindigde als de grote wandeling naar het afscheid, definitief uit elkaar.
Het begin van de liefde, het einde van de liefde, het spel dat erbij hoort: de interactie tussen geliefden, dát staat centraal in deze Motley. Het spel van het jagen en gejaagd worden. Het onschuldige spel van de flirt. Degene bij wie het vuur van de liefde het heftigst brandt, lijkt de jager te zijn, hij of zij wil veroveren. Maar is tegelijkertijd het slachtoffer, want afhankelijk van het verlangen, of erger nog, van de grillen van de ander. De buit lacht je altijd uit. De liefde maakt slachtoffers, de liefde maakt beulen van ons. En het jachtseizoen is altijd open.

Hanne Hagenaars


Lees meer »

datum
trefwoord(en)
1 2 »