ARCHIEF

Mister Motley zoekt systeem

Wij zijn altijd alles aan het systematiseren, we maken plattegronden, gebruiksaanwijzingen, lijstjes, regels, wetten, enz.
Bijna iedereen is dol op systemen. De redenen voor deze voorkeur zijn divers en soms zelfs elkaars tegenvoeter.

Mijn voorliefde voor systemen komt voort uit het verlangen om grip te krijgen op het bestaan. Dat er geen rampen plaatsvinden in mijn leven komt helaas niet door het maken van deze lijstjes (wat te doen), het noteren van afspraken in mijn agenda of het geven van titels aan de mappen met krantenknipsels. Mijn leven wordt gered en geregeerd door toeval. Bijvoorbeeld: ik loop de deur uit op weg naar de bibliotheek als er wordt aangebeld, met mijn jas al aan doe ik open en daar staan de mensen van Abonnementenland met wie ik een afspraak heb. ?Kom binnen!? Al mijn systemen vormen met elkaar een schijnwereld van orde en beheersing maar zonder nuttige verbinding met de realiteit. Toch kan ik het niet laten en blijft de kantoorboekhandel mijn favoriete winkel. Ik erken mijn tekort maar al die lijstjes en schema?s laten mijn verlangen naar verbetering intact. Zonder dromen geen leven.

Tegenover mij aan de werktafel zit Anna. Zij is een beetje mijn tegenpool in deze zaken. Ook zij houdt van lijstjes maken, van schema?s en systemen bedenken. Het grote verschil is dat die van haar werken want haar systemen komen juist voort uit ordelijkheid. Haar leven heeft een directe relatie met wat ze opschrijft en noteert. En zij maakt grafieken van inkomsten en uitgaven gewoon voor de lol. Daar ben ik diep van onder de indruk.

Vrienden van me gebruiken systemen meer om de chaos in hun hoofd te beheersen, als een houvast. Het is of als de informatie eenmaal op het papier of scherm is opgetekend het denken er niet langer om heen hoeft te dansen. Het resultaat schiet alle kanten uit: van een prettig droge opsomming tot een chaotische kluwen van lijnen en cijfers. En het lijkt te werken.

Niet ieder schema werkt. De meest niet werkende schema?s zijn gebruiksaanwijzingen. Qua vorm erg mooi is de betekenis vaak een raadsel. De tekening lijkt niets van doen te hebben met de werkelijkheid van planken spijkers en knoppen. Duidelijkheid slaat om in het tegendeel en er is een cursus nodig om de tekens te begrijpen. Op een waslabel staat ?niet wassen in water?, wassen in azijn dan? Of in sop?
Ook hebben de steriele tekeningen over de manier waarop je een Ikea bed in elkaar zet heeft niets met het bed zelf te maken, waarin gemorst, geneukt en gekotst wordt.
Om de wereld te begrijpen is het maken van een ordening de meest beproefde methode. Zo gaat het immers al jaren in de wetenschap. Toch worden de uitkomsten vaak weer weggevaagde door weer nieuwe conclusies, van onderzoeken op basis van een nèt iets andere ordening. Het blijft immers mensenwerk.

Het momentenlijstje van Job Koelewijn is de kunstenaarsmanier om vat te krijgen op het leven: het betreft momenten van verwondering, devotie, mededogen, wilskracht, irritatie, landerigheid, enz. Het ziet er zo aanstekelijk uit dat ik onmiddellijk voor mezelf zo?n schema maak. Welke categorieën zal ik nemen? Lijstjes maken is besmettelijk en de kunst reikt vele mogelijkheden aan om je te laten inspireren. ..... maakte een lijst van al zijn bezittingen, een hele lange lijst (zie de volgende mister Motley!).
Milou van Ham verzamelt scheldwoorden en koosnamen en Stanley Brouwn noteert al een leven lang het aantal voetstappen per dag.

Te veel mogelijkheden, te veel systemen, de wereld is te groot en te complex om in kaart brengen. Deze mister Motley gaat over ordeningen, lijstjes en systemen, over alles dus eigenlijk.

En dan nog, orde is er vooral om weer doorbroken te worden.

Lees meer »

datum
trefwoord(en)
1 2 »