ARCHIEF

Familie issues

Familie

Familiebanden raken aan de uitersten van ons gevoel en lijken er in elke situatie een schepje bovenop te doen. In het gunstige geval betekent familie een hechte band, veiligheid en solidariteit. De hele wereld kan je aan de kant zetten, maar je familie is er altijd voor je. Misschien zou je nooit vriendinnen worden met iemand als je zus maar nu ze eenmaal je zus is, zijn jullie de dikste vriendinnen.
De andere kant is dat een slecht functionerend gezin diepe sporen nalaat bij de betrokken individuen. Soms is er een heel leven voor nodig om die familie-invloed achter zich te laten.
Opgroeien in een gezin houdt in dat je ongemerkt allemaal dezelfde lucht inademt en de heersende gewoontes en normen lijken altijd de gewoonste zaak van de wereld. Het gezin is de maatstaf.
Het vreemde is dat de intimiteit van het gezin samen kan gaan met een behoorlijke portie vervreemding. Wie zijn die mensen eigenlijk met wie je een familie vormt? Ken je ze eigenlijk wel? Temidden van ieders zweetvoeten en eetgewoonten houden familieleden dikwijls een gepaste afstand ten opzichte van elkaar en gedachten en gevoelens worden lang niet altijd uitgewisseld. Zonder communicatie is het alsof ieder leeft in zijn eigen luchtbel.
Als het gezin uit elkaar valt, besef je pas goed hoe aangenaam vanzelfsprekend die dagelijkse omgang met elkaar was. Scheidingen zijn in Nederland de belangrijkste reden voor het opbreken van het gezin. ?Mijn moeder wil me er niet bij betrekken maar ik hoor toch ook in dat gezin?. ?Mijn moeder zegt altijd dat ik zo op mijn vader lijk en nu zegt ze steeds dat ze zo?n hekel aan hem heeft?.
Er is een tijd om afstand te nemen, het huis uit te gaan, je eigen weg te vinden. Alleen door afstand te nemen, wordt duidelijk wat de invloed van het gezin is en wat je daarvan mee wilt nemen of los wilt laten. In deze mister Motley draait de kunst rondom het begrip familie. Over het portretteren van je familie, over communicatiemiddelen, over de invloed van het beroep van je vader en hoe je dat als kunstenaar als thema in je werk kan oppakken. Over schaamte, trots en geheimen. Over geweld. En tenslotte over de familie van de toekomst als een wetenschappelijk geknutselde, kunstmatige familie. En over scheiding, lonesome cowboys en de al dan niet knellende familiebanden

Lees meer »

datum
trefwoord(en)