Teun Voeten

Teun Voeten (1961, Boxtel) studeerde filosofie en culturele antropologie in Leiden toen hij er achterkwam dat fotografie hem eigenlijk ook wel fascineerde. Na zijn studies vertrok hij naar New York om daar een studie fotografie te volgen. Niet alleen de glitter en glamour, maar ook het rauwe en het ranzige van New York trok hem.

Teun Voeten gaat dan ook op zoek naar mensen die onder extreem moeilijke omstandigheden leven. Hij wordt vooral bekend door zijn werk als oorlogsfotograaf, waarvoor hij reist naar voormalig Joegoslavië, Haïti, Rwanda, Colombia, Afghanistan en Sierra Leone. Hij fotografeert voor tijdschriften als Vanity Fair, National Geographic Magazine, The New Yorker, NY Times Magazine, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Ook werkt hij voor hulporganisaties als het Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen en Amnesty International.
Vanuit diezelfde interesse leeft hij in 1994 vijf maanden samen met een groep daklozen in een spoorwegtunnel in Manhattan, waarover Voeten in 1996 het boek ‘Tunnelmensen’ schrijft. In dit geval was het zijn eigen keuze, maar Voeten belandt ook niet zelden noodgedwongen in moeilijke situaties. Op zijn reis naar Sierra Leone in 1998 laaien de gevechten op en duikt hij wekenlang onder in de bush.
In 2002 kwam zijn boek ‘How de Body?’ uit, waarin hij vertelt over de bizarre survival, maar ook over de mensen die hij heeft ontmoet in Sierra Leone. Over het schoolhoofd, de lokale BBC-reporter en de kindrebellen (soms pas zeven jaar oud!) die hem wilden vermoorden. In zijn boek wil hij laten zien dat oorlog niet alleen het wreedste, maar ook het mooiste in de mens naar boven brengt.

Het verlangen om ‘on top of it all’ te zijn, drijft Teun Voeten keer op keer naar New York. Hier fotografeert hij vooral gebouwen en het stadsaanzicht. Ooit begonnen met een simpele opdracht om foto’s te maken met voor een reisgids, blijven de gebouwen hem boeien. Met een technische camera neemt hij er alle tijd voor het juiste standpunt, het juiste kader en het juiste licht te zoeken. Totaal tegenovergesteld aan zijn werk als oorlogsfotograaf, maar ‘het is af en toe prettig om onderwerpen te fotograferen die niet op je schieten.’

www.teunvoeten.com