ARCHIEF
Archief » Blog » Homepage »

propaganda jurkenIn het Volkskrantmagazine schrijft Cecile Narinx over de jurk die verhalen vertelt, de jurk die als een sandwichbord een boodschap de wereld in stuurt. De wraakjurk of de jurk die laat zien dat je sexy bent, de ideale schoondochter of de beste minister. Dress to suggest is de titel van het artikel. Op mijn bureau ligt een boek dat heet Wearing Propaganda en dat gaat over jurken die de boodschap uitschreeuwen. Propagandajurken. Overtuigingsjurken. Kimono’s met overtuigingen. Textiles on the home front in Japan, Britain and the United States 1931-1945 toont kleding die niet laat zien wie je bent of wilt zijn maar de overtuigingen van een grote groep, van de regering.  

Propaganda is de kunst om de ander te overtuigen en in tijden dat een land een oorlog start en de mensen thuis te maken krijgen met mannen die gaan vechten voor het goede doel is het van groot belang dat alle neuzen een kanten op staan. Iedereen moet achter zijn regering staan en de manieren om die boodschap van eenheid te verspreiden zijn talrijk. Zo kocht ik tijdens de Amerikaanse oorlog tegen Irak een kwartetspel over de helden en boeven in deze oorlog en zag veel later op een vliegveld in Chicago toiletpapier met het portret van Saddam Hoessein. Niet gekocht helaas.
Tijdens de tweede wereld oorlog werden er stoffen en sjaals gemaakt met oorlogsmotieven. In Engeland en Amerika heette deze textiel Home Front Textiles en in Japan Senso Gara (oorlogsmotieven) oftewel propaganda textiel. Deze stoffen werden gebruikt om jurken en kimono’s van te maken en zo het gevoel van saamhorigheid uit te dragen. In het westen waren het vooral bescheiden sjaals of een kleurkaart waar air grey, canadian violet, honor gold of salute blue het nieuwe modeseizoen gaan bepalen. Een bloesje draagt motieven van het leger en een jurk propageert het verbouwen van groenten in je eigen tuintje. In Japan echter droegen vrouwen Kimono’s met zeer directe boodschappen, niet alleen om samenhang te creëren maar ook om de militaire actie uit te dragen, om de oorlog te promoten.
Hierbij een serie voorbeelden van de mooiste propaganda kimono’s.

Wearing Propaganda 1931-1945, The Bard Graduate Center for Studies in Decorative Arts, New York and Yale University, London., 2006

| | | tag - Volkskrant magazine , Wearing Propaganda , Cecile Narinx, Wearing Propaganda | 2 reacties
Jans | 25 november 2012 13:01

Hier nog eentje uit 2010 bij een anti-PVV demonstratie in Almere werden kostuum van Guda Koster gedragen
gudakoster.nl

Tilleke Schwarz | 28 november 2012 15:45

en verder de nationale feestrok (direct na WO II) en veel dessins van de Vlisco die ook betekenis hebben.