ARCHIEF
Archief » Blog » Homepage »

Wij zijn allemaal mensen


Jeroen Cremers, Sympathy for the Devil

Geweld en conflicten zijn voor mij als kunstenaar altijd een inspiratie geweest. De voorbereidingen van mijn werk hebben een reflectief karakter. Vaak ontstaan ideeën door vragen die ik mijzelf stel omtrent wetten, vrijheid en individualisme. Vier jaar geleden waren twee aangrijpende gebeurtenissen tegelijkertijd in de media te volgen: de ontvoeringen en onthoofdingen van Westerse journalisten door Islamitische extremisten en de mishandelingen van de Guantanemo bay gevangenen. Beide verhalen zorgden voor veel opschudding. Wat me toen opviel waren de parallellen tussen de twee gebeurtenissen. Dit vormde de aanleiding om de serie Angels en White Pigs te maken. Binnen deze werken was ik op zoek naar de essentie waarom geweld gebruikt wordt, hoe een dynamiek tussen aanval en tegenaanval ontstaat. De media toont ons dagelijks beelden van aanslagen en gevechten en wat we zien is de reactie maar de oorzaak vergeten we, of kennen we niet eens. 

Jeroen Cremers, Angels and White Pigs

Dit jaar stak een nieuw drama de kop op, namelijk de opstanden in Noord Afrikaanse landen zoals Egypte en Tunesië. Gebeurtenissen die mij wederom inspireerden tot een nieuwe serie tekeningen, Sympathy for the Devil, genaamd. Deze serie ligt in het verlengde van de eerdere serie Angels and white pigs. Juist door menselijke banale dingen te laten zien ongeacht hun geloof, kleur of ideaal, kan ik dichter bij het mens zijn komen. De situaties waarin ik mijn onderwerpen plaats, zijn alledaagse, simpele en onbelangrijk lijkende situaties. Het zijn de situaties die ons verenigen. Situaties die ons mens maken. Zo laat ik een flossende Bin Laden zien. En Abdul Salam Zaeef, de vroegere Taliban ambassadeur, verbeeld ik op het toilet. Het zijn tenslotte gewoon maar mensen. Ik ga ervan uit dat we allemaal hetzelfde willen en dat is geluk. Alleen heeft iedereen een andere visie en interpretatie van wat dat betekent!

Jeroen Cremers, Dirty Laundry

De titel Sympathy for the Devil verwijst naar het idee dat het kwaad relatief is. In dit geval is het een kwestie aan welke kant je staat. Ik doel hier niet op de middelen die iemand gebruikt om zijn idealen te bewerkstelligen. Door het verplaatsen in een ander kan er begrip ontstaan waardoor problemen misschien minder heftig worden en er een dialoog kan ontstaan.

| | | tag - Jeroen Cremers