ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

'Stad in Beeld, Beeld van een Stad' in Stedelijk Museum Zwolle'Stad in Beeld, Beeld van een Stad'
2 juni t/m 20 oktober 2013


Voor deze tentoonstelling is aan de ene kant letterlijk de oude vestingstad en haar omgeving het uitgangspunt, met andere woorden "dat wat is of is geweest" met cultuurhistorische werken uit onze collectie. Daartegenover staan de fantasieën van de hedendaagse kunstenaars, met andere woorden "dat wat kan zijn of worden in de toekomst". 

Jan Koster

Gerco de Ruiter

Op de begane grond is de tentoonstelling Stad in Beeld, het gedeelte van de tentoonstelling waarin de stad Zwolle op oude schilderijen en prenten is te zien rond een vloerpiece van 5x5 meter (luchtfoto van de oude binnenstad). De bezoeker "hangt als aan een parachute" boven de stad en kan de locaties aanwijzen waar de oude gebouwen, zoals afgebeeld op de schilderijen, waren of nog te zien zijn. Werken van 17de eeuwse schilders als Abraham Beerstraaten en Jan Grasdorp worden getoond naast werken van de kunstenaars Jan Koster en Gerco de Ruijter die het hedendaagse zicht op Zwolle aanvullen.

Op de schilderijen en prenten uit de collectie van het museum zijn vooral veel sfeervolle stukjes stad te zien. Stukken waaruit trots blijkt op de stad met zijn poorten, verdedigingsmuren, torens, representatieve gebouwen, markten, grachten, havens en pleinen. Door de mogelijke afname van de kwaliteit van de afbeelding door de negatieve invloed van licht, zijn de prenten lang niet te zien geweest. De prenten gaan na deze tentoonstelling weer voor lange tijd het depot in.

Op de eerste verdieping met Beeld van een Stad is de werkelijkheid van nu basis of vertrekpunt voor fantasie, horror, ideaal, utopie of nachtmerrie. Er zijn wonderbaarlijke stedelijke landschappen van Rik Smits, Yang Yongliang en Georg Bohle. Rik Smits had gelijktijdig met deze tentoonstelling een solo op de kunstbeurs van Bazel. Voor Yang Yongliang is dit de eerste museumpresentatie in Nederland. Hij heeft tentoonstellingen gehad over de hele wereld met bijvoorbeeld Ai Weiwei en bijvoorbeeld in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Rik Smits

Yang Yongliang

Georg Bohle

Kim Habers, Machteld Wijlacker en Jeroen Molenaar verbeelden de ervaring van de stad en Hugo Tieleman en Nadia van Genderen geven sfeervolle beelden van rafelranden, transitiezones.
Geert Mul laat het publiek uiteindelijk in zijn interactieve installatie God's Browser mee duizelen in de enorme hoeveelheid beelden waaruit een fantasie of een ontwerp van een stad of omgeving of een wereld zou kunnen bestaan.

[Tekst overgenomen van de website van Stedelijk Museum Zwolle]

Stedelijk Museum Zwolle
Melkmarkt 41, Zwolle
www.stedelijkmuseumzwolle.nl
Kim Habers

Machteld Wijlacker

Jeroen Molenaar

Hugo Tieleman

Nadia van Genderen

Geert Mul

| | | tag - expositie, Stedelijk Museum Zwolle, stad, architectuur | laat een reactie achter