ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

Voor onze àllerjongste lezers (of hun ouders): 'Verboden voor boven de 18'Wil je die kinderachtige poster boven je bed inruilen voor het serieuzere werk? Jongeren tussen de vijf en de achttien jaar kunnen dit weekend nog (t/m 23 juni) kunstwerken kopen voor een spotprijs. De populaire verkooptentoonstelling 'Verboden voor boven de 18' is namelijk terug in Museum van Bommel van Dam in Venlo. Wees er snel bij want op is op!

 Het begon allemaal met twee verongelijkte kinderen: “Waarom kunnen alleen grote mensen kunstwerken kopen? Wij willen dat ook wel.” Daarop bedachten hun ouders een even simpel als origineel plan: we vragen kunstenaars kleine litho’s te maken en die verkopen we voor een zacht prijsje tijdens een expositie waar alleen kinderen van vijf tot en met achttien mogen komen.

Die ouders zijn Magda van Gils en Frans Baetens, een naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd Vlaams echtpaar met een eigen galerie en lithografiewerkplaats in Auckland. In 1986 vond daar de eerste kinderexpositie plaats. Alles was binnen een paar uur verkocht. Inmiddels is dit een beproefd concept en draaien Van Gils en Baetens het project behalve in Nieuw-Zeeland ook in België, Nederland. Denemarken en Duitsland.

Verboden voor boven de 18
Vanaf 9 juni is Verboden voor boven de 18 twee weken in Museum van Bommel van Dam te zien. De educatieve ruimte hangt dan vol met kunstwerken.

Met de verkooptentoonstelling wil het museum kinderen kennis laten maken met kunst, een eigen smaak laten ontwikkelen en hen in de gelegenheid stellen zelf een verzameling aan te leggen. De namen van de kunstenaars zijn afgeplakt, zodat de kinderen niet beïnvloed worden door bekende namen, maar gewoon kiezen wat ze zelf het mooist vinden. Ouders kunnen hen sowieso niet bij helpen, want de tentoonstelling is immers verboden voor iedereen boven de 18. De enige uitzondering is zondag 23 juni aanstaande. Dan stopt de verkoop om 16.00 uur en mogen ouders een kijkje nemen in de tentoonstelling én kunnen de kinderen laten zien welk kunstwerk ze hebben uitgekozen.

De kunstwerken kosten 40 euro per stuk (exclusief lijst) en ieder kind mag er maximaal drie kopen. Het gekozen kunstwerk wordt na het uitzoeken contant afgerekend.

Meer informatie: www.vanbommelvandam.nl

Museum van Bommel van Dam
Deken van Oppensingel 6
5911 AD Venlo

| | | tag - kunst kopen, litho | laat een reactie achter