ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

OUTTA THE OFFICE, INTO THE FOREST, OUTTA FOREST INTO THIS!Zaterdag 20 juli opende het derde deel en tevens laatste akte van 'THE FAKE, THE FICTION & THE COMMON' is. Ditmaal onder leiding van Juliaan Andeweg en met de titel 'OUTTA THE OFFICE, INTO THE FOREST, OUTTA THE FOREST, INTO THIS!'. De Nieuwe Vide oogt leeg en wit. Op de Grond liggen en staan sporen vanuit het atelier: rode gelei, er is spoor van een vuurtje, een ijzeren emmer met water, afgietsels van plastiek koffiebekers, een 3-D bril om films in I-MAX mee te kunnen bekijken, Nike Vandals, iets dat het midden houdt tussen een badkamermatje en een latex skateboard, en een iriserend en gebogen schilderij. Op de muur zien we sporen van fluorgeel pigment en 3 kunstwerken. 

Achterin de Nieuwe Vide zijn door Juliaan Andeweg drie “in stock” presentaties gemaakt. Iedere presentatie is een rij van werken die door één van de drie kunstenaars zijn gemaakt. Zo heeft Juliaan Bonno van Doorn, Ralph de Jongh en zichzelf ieder een muur gegeven. Doordat alle werken op de grond staan is er geen hiërarchie aan de werken opdrongen.


Juliaan is hiermee anders te werk gegaan dan zijn voorgangers. Door middel van atelierbezoeken heeft hij een selectie gemaakt van de werken van de overige twee kunstenaars en zich vervolgens een aantal dagen opgesloten in de Nieuwe Vide. Eenmaal daar heeft hij getracht een ‘sneldrogende” presentatie te bewerkstelligen door middel van een “fundamentele overdracht.”

Het resulteert in een vreemde soort verstilling, geen tussenmoment, geen begin en geen einde.
De voorste ruimte van de Nieuwe Vide oogt als een soort voorhof, maar ook als een plaats waar Kunst tentoongesteld wordt. Op zichzelf is dat vreemd omdat hier meer “props” zijn tentoongesteld dan eigenlijke werken. In de tweede, achterste ruimte staan de werken als het ware te wachten om tentoongesteld te worden. Eerder dan dat hier een sfeer hangt van een tentoonstellingsruimte, ademt deze ruimte de sfeer van het atelier.


Bonno van Doorn en Ralph de Jongh hebben rond de 10 werken aangeleverd, als ook Juliaan Andeweg zelf; te samen worden er rond de 30 werken tentoongesteld in het tweede, achterste deel van de Nieuwe Vide. In vergelijking met de 3 werken die in het eerste gedeelte zijn tentoongesteld zijn dat er dus wat veel. Toch voelt het achterste deel van de Nieuwe Vide minder vol aan. De vloer is nagenoeg leeg gelaten en er hangt dus niets aan de muren. Deze “fundamentele overdracht”, zoals Andeweg het zelf noemt, moet er voor zorgen dat er geen filter is tussen het atelier en de tentoonstellingsruimte. “Het werk moet tijdens OUTTA THE OFFICE, INTO THE FOREST, OUTTA THE FOREST INTO THIS! worden getoond zoals het in het atelier staat,” aldus de kunstenaar.

De ruimte is niet zozeer in tweeën gedeeld, eerder opengelaten. Toch is er ogenschijnlijk een tweedeling in concept. Hoewel dit niet volledig de lading dekt. Andeweg legt uit hoe het achterste deel van de tentoonstelling het kunstenaarsatelier moet voorstellen, met de werken op de vloer, in opslag. “Wanneer je jezelf, na het bekijken van de individuele werken, omdraait en je kijkt terug de zaal in richting de voorkant van de Vide, dan zie je een ander soort atelier: een geheim atelier waarin het voorbereidend werk voor het eigenlijke Grote Werk zich voltrekt.” De “twee delen” worden verbonden door de afgietsels van koffiebekertjes(Ralph de Jongh). Juliaan heeft deze bekertjes geplaatst onder de Gordel van Orion en vormen een denkbeeldige poort tussen de twee verschillende werkruimtes. “Orion is een soort van denkbeeldige poort volgens mij,” aldus Juliaan Andeweg.


De gelijke noemer tussen de kunstenaars blijkt schilderkunst en het atelier (this!) te zijn. Dit wordt op aangename wijze duidelijk tijdens OUTTA THE OFFICE, INTO THE FOREST, OUTTA THE FOREST INTO THIS! Nog t/m 10 augustus te zien bij de Nieuwe Vide in Haarlem.

Nieuwe Vide
Minckelersweg 6
2031 EM Haarlem
www.nieuwevide.nl

| | | tag - Ralph de Jongh, Bonno van Doorn, Juliaan Andeweg, nieuwe vide, expositie | laat een reactie achter