ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

Jimmy Durham: 'The center of the world' in De VleeshalJimmie Durham
The center of the world
7 juli - 15 september, 2013


De SBKM/De Vleeshal beheert de gemeentelijke kunstcollectie die is ondergebracht in het depot van het M HKA in Antwerpen. Met een reeks van tentoonstellingen in De Vleeshal en in De Kabinetten van De Vleeshal wordt deze collectie regelmatig in de schijnwerpers gezet. Na enkele overzichtstentoonstellingen werd in 2011 het werk Grossmut Begatte Mich van Pipilotti Rist getoond. In 2012 het dat jaar aangekochte L’isola van Rossella Biscotti en A Quiz (again) van Nedko Solakov. 


Jimmie Durham (1940 USA) is kunstenaar, activist en schrijver. Hij was betrokken bij de American Indian Movement.

Vorig jaar was zijn werk te zien op de Documenta (13) in Kassel. Het M HKA in Antwerpen, toonde met een overzichtstentoonstelling zijn werk als beeldend kunstenaar, activist, essayist, dichter en performancekunstenaar.

In 1995 maakte Jimmie Durham de tentoonstelling The center of the world voor De Vleeshal die ook dat jaar werd aangekocht.


Toenmalig Vleeshal-directeur Lex ter Braak schreef in 1995:

‘Het werk in de Vleeshal gaat over verbindingen. Op het eerste gezicht lijkt de hal leeg. Maar wie beter kijkt, ziet leidingen en kabels tegen de wanden bevestigd die alle kanten opgaan. Deze draden komen uit talloze knooppunten: noten, schelpen, stenen, botten, kranen. Op verschillende plaatsen zijn voorwerpen aan de kabels geregen. Als in een grote centrale voeren de draden ergens heen en dienen zij een vooropgezet doel – maar waar zij heen leiden en welk doel zij dienen valt niet te zeggen. Niet het werk maar de toeschouwer bevindt zich in het midden (the centre) – de sculptuur van de hal welft zich over hem heen en neemt hem op in het knooppunt van zijn connecties.

In de woorden van Jimmie Durham: “Als je één leiding volgt, lijkt het logisch; als je een tweede volgt, klopt het nog steeds. Maar als je een derde volgt, begrijp je het niet meer.”
Waar het vermeende weten omslaat in het niet weten – dat is het punt waar de poëzie en de betekenis van zijn werk hun eigen verbindingen aangaan.’

Meer informatie: www.vleeshal.nl

De Vleeshal
Markt, Middelburg
| | | tag - de vleeshal, expositie | laat een reactie achter