ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

If Walls Could Speak: fotografie uit de ING Collectie ‘zomert’ op Buitenhuis FrankendaelPeter Bialobrzeski (1961)
Shenzhen 1, 2001
Fuijcolor chrystal print op aluminium
122 x 153 cm
© Peter Bialobrzeski, Courtesy Laurence Miller Gallery, New York


Frankendael Foundation opent haar deuren voor een bijzondere gast. De fotografie uit de ING Collectie brengt dit jaar haar zomer en nazomer door in het 18de-eeuwse buitenhuis Frankendael. De ING Collectie laat tijdens haar zomerresidentie te Frankendael voor het eerst haar verzameling fotografie - van museale statuur - zien buiten de eigen kantoormuren. 

In de tentoonstelling If walls could speak maken we een reis langs steden uit alle windstreken; Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika, Europa en Oceanië. De foto’s geven een beeld van de stad als de nieuwe natuurlijke omgeving van de mens: het leven in de hedendaagse stad staat centraal. Als een steeds dwingender raster bepaalt architectuur het gaan en staan van de mens, maar If walls could speak laat zien dat het menselijk leven het beton bezielt: als de muren konden spreken zou de stad bol staan van persoonlijke, unieke verhalen.

Jennifer Caldwell (1973)
City Trees in Winter, 2006
digitale C-print
137 x 101 cm
© Jennifer Caldwell, Courtesy the artist


Dionisio González (1965)
Heliópolis IV, 2006
foto en plexiglas
100 x 210 cm
© Dionisio González, Courtesy Ivorypress, Madrid


Dit thema, de mens tussen stad en natuur, kenmerkt zowel het verzamelbeleid van de ING Collectie, als het tentoonstellingsbeleid van Frankendael Foundation. Huize Frankendael werd immers gebouwd als een buitenhuis, waar men zich terugtrok uit de stad. Het uitdijende Amsterdam heeft de buitenplaats echter inmiddels omsloten en binnen haar stadsgrenzen opgenomen.

Kunstenaars: Mario A., Peter Bialobrzeski, Davide Bramante, Jennifer Caldwell, Götz Diergarten, Christine Erhard, Julian Faulhaber, Christoph Gielen, Dionisio González, Matthias Hoch, Ola Kolehmainen, Katrin Korfmann, Bas Princen, John Riddy, Frank van der Salm, Tim White-Sobieski, Thomas Wrede, Lin Yilin.

Te zien van 4 augustus - 13 oktober 2013.

Frankendael Foundation | Buitenhuis voor Actuele Kunst
Middenweg 72, Amsterdam | www.huizefrankendael.nl/kunst
(Meer informatie over de ING Collectie: www.ingartcollection.com)

Matthias Hoch (1958)
Rotterdam 2, 2002
C-print, diasec-acrylglas
125 x 214 cm
© Matthias Hoch, Courtesy Galerie Nordenhake, Berlijn| | | tag - Fotografie, expositie | laat een reactie achter