ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

Door Schildersogen


Kim van Norren

32 schilders tonen ieder een (1!) werk op de expositie Door Schildersogen/From a Painter’s Perspective in Arti et Amicitiae. Kunstenaars Harm van den Berg, Arnout Killian en Frenk Meeuwsen, mede-exposanten, selecteerden de kunstenaars. Één werk, maar wel onmiskenbaar een Ronald Ophuis, Ina van Zijl of een Kees Goudzwaard, en volg je de iets jongere garde (35 jaar en jonger) in de Nederlandse schilderkunst, dan herken je onmiskenbaar een Jasper Hagenaar, Kim van Norren en Evi Vingerling. 

Feitjes
Schilderen doe je op papier, schildersdoek of linnen, op de muur (Jan van de Ploeg), op Blu Ray (Jacco Olivier) en aluminium Dibond (o.a. Raaf van der Sman), en opmerkelijk veel vaker met olieverf dan met acryl of gouache (22 schilders werken puur met olieverf). Op drie uitzonderingen na (zonder titels) hebben de werken een titel, en steeds functioneert die als een concrete duiding als Kitchen, Oester 2, NYC, Nightgarden Party, The martyrdom of the Tsar.

Micha Patiniott

Door Schildersogen moet je gaan zien, het is een solide expositie, ieder werk hangt optimaal mogelijk met royale witruimte rondom, en nergens zijn werken geforceerd bij- of naast elkaar geplaatst. Wat dat betreft is het een gastvrije expositie, waarin je op eigen level kunt ‘genieten’, dwarsverbanden kunt leggen, en inspiratie kunt opdoen.

Door Schildersogen is onbedoeld een follow up van de expositie What’s Up! De jongste schilderkunst in Nederland die onlangs te zien was in Het Dordrechts Museum. Al zijn uitgangspunt en uitwerking heel verschillend. In What’s Up! waren de schilders jonger dan 35 jaar, ze hadden hun debuut in de laatste 10 jaar, en van iedere schilder hingen er meerdere werken. What’s Up! (de titel zegt het) koos voor een warmbloedige stand van zaken, Door Schildersogen kiest voor dat ene karakteristieke werk... leeftijd niet van belang.

Ina van Zyl

Pere Llobera

Ronald Ophuis

Sarah Verbeek

Arti et Amicitiae , Rokin 112, 1012 LB Amsterdam
T/m 1 juli 2012
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 12:00 – 18:00 uur, entree 3 euro
Catalogus met teksten van Jurriaan Benschop en Bianca Stigter, 10 euro

Zie ook: www.mistermotley.nl/Archief/Blog/Expo_s/What_s_up_/

| | | 1 reactie
Niek | 14 juni 2012 12:34

WhatsUp bevatte net zo diverse plumage van kunstenaars qua leeftijd en die waren zeker niet jonger dan 35! De vergelijking is dus feitelijk onjuist.