ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

De Grote Kunstshow: Stadsschouwburg Amsterdam voor één avond museum


Desiree Dolron (Rabobank Kunstcollectie)

De Stadsschouwburg Amsterdam presenteert beeldende kunst in het theater, tijdens De Grote Kunstshow op 29 november. De Stadsschouwburg wil zo een aansprekend alternatief bieden voor een bezoek aan een museum, waarbij publiek in de zaal samen op een nieuwe manier eigentijdse kunst beleeft. De kunstvoorstelling, die in samenwerking met de Rabobank op één avond meerdere keren wordt opgevoerd, vindt plaats op de vrijdag voorafgaand aan Amsterdam Art Weekend enRijksakademieOPEN2013. 

Met deze avond draaien we het klassieke museummodel om. Je wandelt niet als museumbezoeker door zalen, maar krijgt als theatertoeschouwer comfortabel in je stoel kunst voorgeschoteld’, aldus initiatiefnemer Johan Idema, cultuuradviseur en cultureel ondernemer.

De Grote Kunstshow is een bewuste inspanning om de beleving van kunst door het publiek en de aantrekkelijkheid van kunst te vergroten. Diverse onderzoeken, waaronder die van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor Statistiek, concluderen dat kunstmusea nog vaak een selectief en ingewijd publiek trekken en als weinig informatief en boeiend worden beoordeeld.

Eerder dit jaar organiseerde Idema Museum Minutes, een tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal, waarbij moderne en hedendaagse kunst op andere manieren werd gepresenteerd. Voor het evenement in de Stadsschouwburg werkt Idema samen met curator Nina Folkersma en communicatieadviseur Cyril van Sterkenburg van het communicatiebureau Vandejong.

Rabo Kunstcollectie
Tijdens de avond worden werken gepresenteerd uit de Rabo Kunstcollectie, die sinds 1984 is uitgegroeid tot één van de belangrijkste bedrijfscollecties van eigentijdse Nederlandse kunst. De verzameling bevat werk van vooraanstaande hedendaagse, voornamelijk Nederlandse kunstenaars, waaronder Aernout Mik, Daan van Golden, Guido van der Werve, Rineke Dijkstra en Marlene Dumas, Constant en Yinka Shonibare.

Expanding Theatre
De Grote Kunstshow is een avond in het kader van Expanding Theatre.
Wat is er allemaal mogelijk in een ‘klassiek’ theater als de Stadsschouwburg? Om dat te onderzoeken introduceerde Stadsschouwburg Amsterdam in 2002 Expanding Theatre.
Met Expanding Theatre plaatst de Stadsschouwburg zich midden in de actualiteit. De Stadsschouwburg verkent de grenzen van het theater en haalt politiek, maatschappelijk debat, beeldende kunst, film en nieuwe media de schouwburg binnen. Expanding Theatre is een breed begrip: van maatschappelijk geëngageerde programma’s tot het Sinterklaasgala, en alles daartussenin.

Meeer informatie: www.ssba.nl

Stadsschouwburg Amsterdam
Leidseplein 26
1017 PT Amsterdam

| | | tag - Rabobank, de grote kunstshow | laat een reactie achter