ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

Call of the mall


Germaine Kruip

Meestal wanneer Hoog Catharijne, of Utrecht Centraal Station in het nieuws is, gaat het over de vertragingen, over de bestemmingsplannen van het eens zo moderne overdekte winkelcentrum, gaat het over schoonmakers die staken, of over mensen die de nacht doorbrengen op het drukste knooppunt van Nederland en dekens krijgen van het Leger des Heils, omdat de treinen niet op konden tegen de dikke witte vlokken sneeuw. Dit keer niet, nu gaat het over schitterende kunst in het zo omstreden winkelcentrum van Utrecht. Tussen de V&D borden, in de aankomsthal en bij de roltrappen hebben kunstenaars hun sporen achtergelaten. Een goed gelukt staaltje kunst in de openbare ruimte. Jaarlijks bezoeken 26 miljoen mensen Hoog Catharijne; onvoorstelbaar veel. De kunstwerken blijven de komende drie maanden zichtbaar: dat houdt in dat ruim 6,5 miljoen mensen deze zomer de kunstwerken op Catharijne zullen passeren: het is een pas op de plaats waard. In de aankomsthal tekent Robbie Cornelissen met een simpel grijs potlood in opperste concentratie aan een grote eenpuntsperspectief-tekening terwijl haastende reizigers naar de perrons rennen om zich in één van de overvolle treinen proppen, of twee frikadellen uit de muur van de Febo trekken. Toch staan er plukjes mensen te kijken naar de kunstenaar. Het is een vervreemdend gezicht tussen de AKO, de Burger King en de Rituals.  

Robbie Cornelissen

Het levensechte beeld Fernando Sánchez Castillo genaamd Tank Man doet het goed bij de voorbijgangers. Hordes mensen staan ter hoogte van snoepwinkel Jamin naar het kunstwerk te kijken. Vooral het feit dat hij ‘zo echt lijkt’ wekt ontzag. Een uiterst serieuze bewaker weerhoud een groep jonge jongens ervan even aan de armharen van het beeld te voelen.

Fernando Sánchez Castillo

Fernando Sánchez Castillo

Een eindje verderop: ‘Wat is dit nou weer Chappieeees,’ Hoor ik drie opgeschoten jongens zeggen wanneer zij zich bevinden in het kunstwerk van Krijn de Koning. Geen idee, bro, een museum ofzo? Vage shiiiiit…! Waarop drie I Phones worden getrokken en de jongens allerlei poses aannemen in, voor, en hangend over het kunstwerk. Als iets de kunstmanifestatie op Hoog Catharijne succesvol maakt is het wel de manier waarop de kunstwerken mengen met de winkels en de ruimte en het verbaasde publiek eromheen.

Krijn de Koning

Krijn de Koning

En in alle drukte weet Germaine Kruip je diep te raken in een verlaten kelder van het winkelcentrum met de performance A Possibility of an Abstraction: Circle Dance. Vijf Islamitische mannen dansen de cirkeldans. In complete stilte voeren de mannen één voor één een Sufi- een dans op. De danser draait rond zijn as en probeert het goddelijke universum te verbinden met het aardse. Later vertelt een van de dansers dat hij tijdens het dansen met zijn handen in de lucht de liefde ontvangt en weer doorgeeft. Dat de dans opwekkend is en dat als je hem uren volhoudt je in trance komt en dat je dan de liefde wordt. Aan het einde van het gesprek buigt hij naar me met zij armen over zijn borst gekruist. Later zie ik dezelfde man met een zakje friet en een ijsje terug op het dak van Hoog Catharijne. Op de een of andere manier ontroert ook dit tafereel.

Germaine Kruip

Het advies voor deze zomer: Mis af en toe de trein op Utrecht, scheld niet op vertragingen, maar loop de gangen in van Hoog Catharijne, verdwaal een beetje in onoverzichtelijke gangen dan vind je vanzelf kunst.
Alleen aanstaande zondag is de performance van Germaine Kruip nog te zien in de kelder.
Voor meer informatie klik hier.

Troika

Troika

Antonio Vega Macotela

Lily van der Stokker

Alberto De Michele

Sanja Medic

Sanja Medic

Openbare werkplaats - educatie

Gabriel Lester

Christian Jankowski

Man rust uit op het werk van Christian Jankowski

Ian Hamilton Finlay

| | | tag - Robbie Cornelissen, Germaine Kruip | laat een reactie achter