ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

Best Of Graduates


Ola Lanko, 100 grams of rice

"Je was de beste tekenaar van de klas, maakte de mooiste foto's van de school en maakte Sinterklaas surprises waar het hele dorp jaloers op was. Dat is niet meer genoeg. Je zit nu tussen al die besten."
Dit waren de inleidende zinnen die ik te horen kreeg op de eerste dag dat ik begon aan de kunstacademie. Als dit een tekenfilm was had je tientallen adamsappels synchroon zien slikken. Eenmaal kunststudent vergeet je enkele jaren het liefst dat er concurrentie bestaat tot er bij de afstudeershows ineens prijzen worden uitgereikt en er exposities volgen onder de naam Best Of Graduates. Zo richtte Galerie Ron Mandos een expositie in met een selectie werken van kunststudenten die dit jaar afstuurde aan een van de Nederlandse kunstacademies.  Al lopende door de expositie bedenk ik dat elke best of natuurlijk subjectief is. Wat niet weg neemt dat het een hele sterke selectie is die hier staat. Een grote verscheidenheid aan materialen en inhoud geven een goede indruk wat voor verschillende interesses en drijfveren de hedendaagse kunstenaars hebben. Van de fotografische documentatie van 100 gram rijst van Ola Lanko, de vaak komische filmfragmenten over eendracht van Teun Vonk, het buigende canvas van Bob Eikelboom en de eenzame mensen club van Jan Hoek. Een prachtige film van Christopher Holloran. Ze hebben toch allemaal iets gemeen. Elk werk trilt nog na van een jaar zwoegen en doorbijten, de energie die erin gestopt werd is nog voelbaar. En zo geeft de Best Of Graduates een heel sterk beeld van wat jonge kunstenaars en de Nederlandse academies te bieden hebben.


Teun Vonk, Eendracht maakt macht

Rudie van den Berg

Rudolf Romero, Brilliant (yellow)

Jan Hoek, still uit Me & My Models

Juliaan Andeweg

Joe Verberkt, fragment

Martin Brandsma, Identities

Bob Eikelboom, L'atelier Rouge

Best Of Graduates 2012
Galerie Ron Mandos, Amsterdam
18 augustes - 1 september
www.ronmandos.nl
zaterdag 1 september zal de Young Blood Award worden uitgereikt aan de kunstenaar die er het meest uitsprong.

| | | tag - Christopher Holloran, Galerie Ron Mandos, ola lanko, Teun Vonk, Rudie van den Berg, Rudolf Romero, Jan Hoek, Juliaan Andeweg, Joe Verberkt, Martin Brandsma, Bob Eikelboom, Best Of Graduates | laat een reactie achter