ARCHIEF
Archief » Blog » Expo's »

Ambachtelijk werk van Jan Koen Lomans in het Centraal Museumdetail getuft tapijt

Jan Koen Lomans (1978) is een Utrechtse kunstenaar bij wie ambachtelijkheid een belangrijk gegeven vormt in zijn werk. Hij maakt gebruik van wisselende materialen en ontwikkelt nieuwe technieken; van houtskool tot geweven kleden; van hand-getufte installaties tot polyester smeltwerk.

 In Lomans' kunst keren grote thema’s als vergankelijkheid en (weder)geboorte steeds terug. Hij zoekt continu naar technieken om deze thematiek niet zomaar te verbeelden, maar ook invoelbaar te maken. Tijdens deze zoektochten bedenkt hij zelfs nieuwe technieken, bijvoorbeeld door met een laser te tekenen in polyester stof. Deze werkwijze gaat hand in hand met zijn abstraherende manier van beelden maken.


detail

Stap voor stap heeft Lomans de letterlijke weergave van een onderwerp, bijvoorbeeld een bloem, achter zich gelaten. Hij zoomt in op de vorm van de bloem en schept droomlandschappen van de lijnen die overblijven. Passend in de kunsthistorische traditie van abstrahering schotelt Lomans ons nieuwe beelden voor.

Een aantal werken van Lomans' werken die nu in het Centraal Museum te zien zijn, kwamen tot stand met de ambachtelijke techniek van het 'tuften'. Bij tuften wordt een plukje garen in een u-vorm met een handtuftmachine door een stramien geschoten. Op die manier ontstaat een tapijt. Klik hier voor een filmpje waarin de kunstenaar in het Textiellab in Tilburg aan het werk is aan de tapijten.

'Tussenland'
Jan Koen Lomans
De Nieuw Utrechtse Kamers, Centraal Museum
18 mei 2013 t/m 25 augustus 2013


Voor meer informatie, zie: www.centraalmuseum.nl

Centraal Museum
Nicolaaskerkhof 10
3512 XC Utrechtsmelttekening

detail smelttekening| | | laat een reactie achter