ARCHIEF

Monique Hendriksen en de ultieme nutteloosheid“Ze zijn het zebrapad aan het schilderen. Probeer de witte strepen te vermijden, die zijn nog nat. Aan de overkant ga je links.” Tijdens de audiotour (zie link) van Monique Hendriksen die de luisteraar door Eindhoven rondleidt, worden er geheimen onthuld en opdrachten gegeven, zelfs R. Kelly doet mee. En dit is niet in opdracht van de VVV in Eindhoven. Het is kunst. 

Monique’s kunst klimt in uitgangsvormen “die oplossen in het gewone”, zoals een audiotour of een PowerPoint: beiden geschapen voor de functionaliteit. “Ik wek de pretentie van nut om haar vervolgens bij het fundament af te breken.” Monique is een radicaal. Ze maakt kunst om het af te breken.

Probeer het maar: het volgen van bijvoorbeeld haar PowerPoint “Contemporary Art In A Humid Political Climate” (zie link beneden). De voice-over komt niet overeen met het beeld van Monique die presenteert, zo ook komt het verhaal niet overeen met de PowerPoint slides. Het nut is nergens te bekennen, maar haar statement wel.

Tegelijkertijd is Monique een lopende paradox. Ze is geen radicaal. Zelf noemt ze haar poging tot het kapot maken van de kunst ‘laf’ en ‘tevergeefs’, zo stoer of megalomaan is ze niet en bovendien houdt ze van de kunst. Maar juist dat is haar veld: de paradox. Het is voor haar het veld waar de ultieme nutteloosheid leeft.

Op haar site had ik al gemerkt dat ze graag dingen doet om ze vervolgens te ontdoen, zoals het verspreiden van onkruid en vervolgens onkruid wieden. Doen en ontdoen. Zo laat ook het maken van een flinke koude schotel in de expositie vitrine op het station van Breda dit weer zien. Tijdens de opening werd deze weer ongedaan gemaakt. Opgegeten. Iets maken en iets kapot maken is uiteindelijk niet heel verschillend.Monique studeerde dit jaar af aan St. Joost Den Bosch. Daarnaast organiseert ze onder andere KNUSPT (www.knuspt.nl) een vrije salon dat “kunstenaars, niet-kunstenaars en soms-kunstenaars samen brengt om elkaar uit te dagen om te spelen, te maken, te bedenken en te ondergaan.”

Audiotour
PowerPoint
www.moniquehendriksen.nl

| | | tag - St. Joost, Monique Hendriksen, Knuspt | laat een reactie achter