ARCHIEF

Academie Minerva: Marida VermeulenIk onderzoek symbolen en het symbolisch bewustzijn, een vorm van bewustzijn waarin het voelen, beleven en betekenis verlenen voorop staan en het denken ondersteunend is. Symbolen ordenen ons gevoelsleven en geven een diepere waarde aan ogenschijnlijk gewone dingen. In mijn projecten werk ik met verschillende materialen, technieken en symbolen om thema's als kwetsbaarheid en kracht, gelaagdheid en transparantie, geloof en verbinding te onderzoeken en te verbeelden. 

In mijn eindexamenwerk ‘De slang die niet kan vervellen gaat te gronde’ (Nietzsche) heb ik de noodzaak tot verandering en ontwikkeling, binnen het christendom, als onderwerp genomen. De titel en het beeld werken daarin samen. Het kazuifel en pallium zijn vertaald naar andere symbolische waarden. Het gewaad is transparant, driemaal zo groot en wit. Transparant als behoefte, drie als in drie-eenheid en wit staat voor feest en oneindigheid. Het gewaad hangt aan een koperen Vesica Piscis vanuit de heilige geometrie. Een symbool voor het samenkomen van twee werelden en ook een verwijzing naar het geboortekanaal, het goddelijke vrouwelijke van waaruit zowel geometrische als organische vormen worden geboren. De slang in de titel van het werk staat voor de beladenheid en transformatie en laat zien hoe geleende en vertaalde symbolische beelden een heel andere werkelijkheid kunnen scheppen.


| | | tag - Marida Vermeulen, Academie Minerva | 3 reacties
Titia van der Kloet | 30 juni 2012 11:13

Hallo Marida, prachtig werk, mooie symboliek! Veel succes met de expositie. Hartelijke groet, Titia

HwctOgIwnprnvrlHasB | 15 juli 2012 15:02

Dag Tijme.We hebben geoentn van je verslagen en de mooie foto's. Toch net of we er bij waren. Misschien een volgende keer weer. Volgens ons hebben jullie weer een prachtige reis gehad. We hopen dat we elkaar op de refcnie weer zien. Bedankt voor je mooie verhalen.Hartelijke groeten, Anne en Rineke Osinga.

jacqueline de rond | 21 juli 2012 00:27

Hoi Marida, prachtig werk, hele mooie symboliek en mooi subtiel vrouwelijk uitgewerkt, mmmmm, ik ben trots op je!!! Jacqueline.