Sarah van SonsbeeckWanneer besefte je dat je kunstenaar bent?
Bij mijn afstuderen aan de Rietveld Academie wilden mijn docenten per se dat ik de architectuur in zou zetten voor mijn kunst, zou ik dat niet doen, dan zou ik niet mogen afstuderen. Ik was tot dan toe namelijk ook nog werkzaam als architect en was aan de TU Delft afgestudeerd. Uit woede over de overlast van mijn buren en de koppigheid van mijn docenten schreef ik een brief aan mijn lawaaiige bovenburen of ze dat deel van mijn huur wilden betalen dat ze innamen in mijn huis met hun geluid. De brief was nooit bedoeld als kunst. Mijn docenten waren laaiend enthousiast. Dat was mijn ontdekking van wat kunst kan zijn, wat mijn pad in kunst zou kunnen zijn. 

Wat is het eerste kunstwerk dat er voor jou toe deed?
Ik kreeg ooit een poster waarop het werk 'Balancing Act' van Job Koelewijn stond. De poster vond ik lelijk dus ik knipte de foto eruit en hing die aan de muur.

Wat hangt er bij jou thuis boven de bank?
Alleen het zonlicht!

Welk boek zou iedereen moeten lezen volgens jou?
Mag ik er echt maar 1 kiezen? Dan toch 'Franny and Zooey' van Salinger maar alleen in de Engelse originele versie. Waarom? Iedere kunstenaar was ooit of wordt ooit Franny. Het boek gaat (voor mij) over voor wie je eigenlijk kunst maakt. En het gaat over de creatieve kracht van falen. De uitspraak 'Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.' van Samuel Beckett, zou de samenvatting van het boek kunnen zijn.


Als je geen kunstenaar was, wat had je dan willen worden?
Geen idee, volgens mij kan ik niets anders.

Wat was de beste beslissing van je leven?
Toelating te doen op de Rijksakademie en mijn baan als architect op te zeggen, ook al was het doodeng en wist ik echt heel zeker dat ik nooit zou worden aangenomen.

| | | tag - Sarah van Sonsbeeck | laat een reactie achter