« vorige | volgende »
Nazomergasten - Hans AarsmanOp maandag is Zomergasten van de VPRO dikwijls het gesprek bij het koffiezetapparaat: met cappuccino in de hand keuvelen over de fragmenten, Wilfried de Jong, de spreker, soms ontspannen, soms zenuwachtig, soms stug of juist overenthousiast. Ook de media is er maar druk mee, zo schreef Martine de Jong voor de Volkskrant een artikel over Zomergast drie: Beatrice de Graaf, waarin ze zowel reflecteert op de fragmenten, als op het aantal bijzinnen die de gast eruit wist te rollen, merkt ze spitsvondig op dat het vreemd is dat de Graaf niet over haar manier van geloofsbelijdenis wilt spreken, maar wel over haar buikloop in Egypte. Een bevriende journalist stelde aan mij voor om na iedere Zomergasten een persoonlijke recensie naar elkaar te sturen: wat wij er, hard, eerlijk en wellicht ongenuanceerd van vinden, niet voor het daglicht bestemd. Het houdt de gemoederen bezig.  

Per ongeluk beland ik vorige week al surfend op de blog van Tim Arts die ‘Nazomergasten’ heet. De intro op de site klinkt veelbelovend: ‘Nazomergasten is geen avondvullend interviewprogramma, maar een online variant die surft langs de miljoenen video’s op YouTube. Jonge mensen laten hun inspiratiebronnen en favorieten zien en geven een persoonlijke blik op filmpjes die voor het oprapen liggen. Geen bekende Nederlanders, maar gewone mensen en hun online pareltjes.’ Scrollend door de bijna honderd Nazomergasten kom ik toch veel bekende namen tegen, schrijvers, kunstenaars en dichters, maar ook zeker onbekende namen met schitterende fragmenten. Tim Arts, die zelf aan de Willem de Kooning in Rotterdam studeerde, richtte de blog op, omdat iedereen die zich op zondagavond graag drie uur terugtrekt om naar Wilfried en zijn gasten te kijken zich altijd wel eens afgevraagd heeft: ‘Wat zou ik nou laten zien als ik drie uur de tijd zou krijgen en uit de archieven alle fragmenten mag kiezen?’ Op de vraag wat Nazomergasten anders maakt dan Zomerasten antwoord Tim: ‘Zomergasten zelf zou veel interactiever kunnen. Het is nu 3 uur lang eenrichtingsverkeer. Maar misschien is dat ook juist de kracht van het programma. Het toffe aan Nazomergasten is dat al het materiaal niet in archieven opgedoken moet worden maar gewoon voor het oprapen ligt op het internet. Er is zo ontzettend veel te vinden op YouTube, maar je moet wel weten wat je zoekt. Door anderen hun fragmenten te laten bespreken leer je veel nieuwe en mooie dingen kennen. Het voordeel is ook dat als je iets moois ontdekt hebt bij een van de Nazomergasten je makkelijk verder kunt surfen.’ Tim Arts kiest zelf zijn Nazomergasten. Het zijn vooral veel vrienden en kennissen die een interessante kijk op het leven hebben volgens hem. (de naam is ontstaan omdat hij begon met de blog in de herfst van 2009, ‘na Zomergasten’).

Mister Motley publiceert deze week twee Nazomergasten, vandaag fotograaf en schrijver Hans Aarsman en vrijdag beeldend onderzoeker en maker van het tijdschrift ‘Twisted Streets’ Boudewijn Bollmann. Er is nog veel meer moois: hiervoor verwijzen wij graag naar de link van Nazomergasten. En zoals Wilfried zou zeggen: ‘We hebben vandaag een heel bijzondere gast, met schitterende fragmenten, Hans Aarsman, hartelijk welkom en iedereen thuis: een fijne avond.’

Hans Aarsman is een Nederlandse fotograaf en schrijver. Na jarenlang zelf gefotografeerd te hebben ging hij steeds meer over fotografie schrijven. In de Volkskrant schrijft hij de rubriek 'De Aarsman Collectie'. Ook is hij mede-samensteller van Useful Photography en is hij in een terugkerende gast in De Wereld Draait Door, waar hij persfoto's analyseert op een heel originele manier. Op het moment toert hij met zijn onemanshow “De Aarsman Projectie’.

Richard Feynman

'Natuurkundige Richard Feynman vertelt hoe wetmatigheden ontdekt worden: ‘The thing that doesn’t fit is the thing most interesting.’

Hans Rosling

Hans Rosling maakt een show met nieuwe ontwikkelingen in het wij- en zij-denken. ‘The problem is not ignorance, it is preconceived ideas’.

Humeur op Twitter

Dagelijkse infographic van de stemming in Amerika aan de hand van twitterberichten. ‘Every tweet, no matter how trivial, reveals the writer's mood, through word choice.’

Malcom Gladwell

Malcolm Gladwell over zijn held Howard Moskowitz, de man die de manier waarop we over smaak denken democratiseerde en daarmee Amerika gelukkig maakte. ‘The mouth doesn’t kwow what the tongue wants.’

Kerst

Een Haags echtpaar dat scheldend het huis inricht voor de dagen dat er vrede over de mensen komt: ‘Wel gezellig hoor.’

9/11

Na de aanslag van 911 is de Daily Show elf dagen lang uit de lucht geweest. Bij de hervatting van de show probeert Jon Stewart onder woorden te brengen waarom. ‘There was no jobs available for a man in an fetal position under his desk crying.’

Verkiezingen

Hoe de Democrats en de Republicans met elkaar moeten omgaan. Meisje van 6 wordt aangevallen door een haai (na 00:42).


| | | tag - Nazomergasten, Tim Arts, Hans Aarsman | laat een reactie achter
Plaats een reactie
Je email zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *